torstai 26. huhtikuuta 2012

Tehtävä 6: Turvallisuusalan opiskelu




Turvallisuusalan koulutusohjelma (tradenomi)

Turvallisuusalan koulutusohjelmasta valmistuneen tradenomin ydinosaamisalueita ovat riskienhallinta, ‎turvallisuusjohtaminen, liiketoimintaosaaminen, ‎henkilöturvallisuus, tietoturvallisuus ja turvallisuusjohtaminen sekä ‎toiminnan, toimitilojen ja ympäristön turvallisuus. Hän ‎osaa ennakoida myös erilaisten turvallisuusuhkien ja -‎toimenpiteiden taloudellisia vaikutuksia. Osaaminen muodostuu ‎yksilöiden ja yhteisöjen turvallisuuskysymysten ‎ympärille. Organisaatioiden arjessa osaaminen ilmenee turvallisuusasioiden ‎suunnittelun, toteuttamisen ja arvioinnin ‎sekä johtamiseen liittyvien taitojen hallintana.
‎Entistä monimutkaisemmat ja laajemmat toimintaketjut kuin myös logistiset verkostot asettavat alati kasvavia ‎vaatimuksia ‎myös turvallisuudelle. Tällöin vaaditaan kykyä ennakoida uhkia ja minimoida niiden toteutumisesta ‎aiheutuvia vahinkoja. ‎

Turvallisuusosaajalta vaaditaan kykyä nähdä tulevaisuuteen

Turvallisen elin- ja toimintaympäristön ylläpitäminen ja kehittäminen vaatii tulevaisuudessa yhä
enemmän yhteistyötaitoja ja monialaisia verkostoja. Turvallisuusosaajalta vaaditaan myös kykyä nähdä ‎tulevaisuuteen; ‎kehittämistoiminta ja uusien palveluiden luominen ovat turvallisuuden arkipäivää jo tänään. Hän osaa ‎nähdä oman ‎toimintansa vaikutuksia toimialueensa arvoverkostossa.
‎Turvallisuusalan koulutusohjelmasta valmistuneet tradenomit sijoittuvat monipuolisesti erilaisiin turvallisuusalan ‎tehtäviin kuten esimerkiksi ‎turvallisuusasiantuntijan, turvallisuussuunnittelijan, riskienhallintapäällikön, ‎turvallisuuspäällikön, palotarkastajan tai ‎turvallisuusalan opettajan tehtäviin. Opiskelija voi myös opintojensa aikana ‎käynnistää ja kehittää omaa yritystoimintaansa.


TutkintonimikeTradenomi
Tutkinnon nimiLiiketalouden ammattikorkeakoulututkinto
Laajuus ja opintojen kesto210op, 3,5 vuotta

En tiedä haluaisinko itse opiskella tälläistä alaa. Toisaalta se kiinnostaisi mutta myös on muitakin vaihtoehtoja.

torstai 19. huhtikuuta 2012

Normit ja oikeuskäytännöt

Tehtävä 4




1. Pohdi minkä vuoksi yhteiskunnassa yleensä tarvitaan erilaisia sääntöjä ja erilaisia normeja?

Saantöjä ja normeja tarvitaan että hommat eivät lähtisi käsistä.
Ilman sääntöjä tai mitään niin kaikki saisivat tehä mitä haluavat ilman rangaistusta.
Siinä ei olisi mitään järkeä koska hyvin pian maailma tulisi loppuun.
Oikeusnormi on oikeusärjestykseen kuuluva periaate tai sääntö, joka liittyy ihmisten ja oikeushenkilöiden toimintaan.



2.Minkälaisia seurauksia siitä olisi talouselämälle, yhteiskunnalle ja kansalaisille jos erilaisista säännöistä luovuttaisiin tai niitä ei olisi ?
Entä miksi oppilaitoksissa, työpaikoilla, asuintaloissa tai kouluissa tarvitaan järjestyssääntöjä?

Talous tulisi kärsimään todella pahasti koska, jos ihmiset eivät tekisi töitä tai hankkisi rahaa koska heidän ei tarvitsisi niin ei mitään saataisi valmiiksi. Kaupoissakin saisi ottaa mitä haluaa. Yhteiskunta sortuisi lopulta koska ei olisi sääntöjä. Rikollisetkin saisivat tehdä vapaasti mitä haluaa.

Oppilaitoksessa ja työpaikoilla tarvitaan järjestyssääntöjä sen takia että kaikki eivät tekisi mitä lystäävät. Ilman niitä koulu menettäisi hallinnan nuoriin ja eihän heille voisi mitään koulutustakaan antaa. Työpaikalla työntekijät laiskottelisivat ja eivät hoitaisi hommia, jonka jälkeen yritys menee konkurssiin.


Mitä niiden puuttumisesta ehkä seuraisi?

Mainitsee 4 asiaa, joita muistat olevan oppilaitoksemme järjestyssäännöissä.


Tupakointi koulun alueella kielletty
Lintsaaminen kielletty
Opettajien uhmaaminen kielletty
Kunnioita opettajia






3. Mistä osista tekijöistä muodostuu oikeusjärjestys?


Oikeusjärjestys on yhteiskunnan kaikkien oikeuslähteiden (oikeusnormien) muodostama kokonaisuus, jota tutkii ja systematisoi oikeustiede. Suomessa sillä tarkoitetaan yhtä lailla kaikkia maan rajojen sisällä noudatettavaksi tarkoitettuja säännöksiä ja määräyksiä.


4. Mitä tarkoitetaan säädöskokoelmalla? Mitä siihen kuuluu?

Suomen säädöskokoelma on virallinen, painetuista vihkoista koostuva julkaisusarja, jossa julkaistaan tärkeimmät säädökset. Kun säädös on julkaistu sen katsotaan tulleen kansalaisten tietoon ja samalla heitä velvoittavaksi. Säädöskokoelman ruotsinkielinen sisarteos on Finlands författningssamling. Oikeuskirjallisuudessa kokoelmasta käytetään lyhennettä SäädK tai SDK, ruotsinkielisessä tekstissä FFS tai FörfS. Lehden päätoimittaja on Jari Linhala.

5. Mitä tarkoitetaan oikeuskäytännöllä? Entä missä maassa tai maissa käsityksesi mukaan (oikeus) käytännön merkitys on suurempi kuin Suomessa?

Oikeuskäytäntö eli oikeuspraksis on tuomioistuinten, erityisesti ylimpien tuomioistuinten, ja niihin rinnastettavien muiden lakeja soveltavien toimielinten ratkaisuista muodostuva lakien soveltamistapa. Varsinkin ennakkopäätöksillä luodaan oikeuskäytäntöä. Tällainen suppea määritelmä on oikeustieteessä vakiintunut, mutta oikeuskäytäntö voidaan määritellä myös laajemmin, jolloin se tarkoittaa oikeusnormien säätämistä, soveltamista ja noudattamista


6. Mitkä muut ulkomaista alkuperää, kansainväliset normit, vaikuttavat luonnollisten ja oikeushenkilöiden toimintaan?



7. Miten eroavat toisistaan yksityisoikeus ja julkisoikeus?
Minkälaisia asioita ne käsittelevät?


Yksityisoikes:
Yksityisoikeus, "siviilioikeus" on oikeustieteen tutkima oikeudenala, jonka mielenkiinnon kohteena ovat yksityishenkilöiden väliset oikeussuhteet. Toisaalta siviilioikeudella tarkoitetaan yleistä yksityisoikeutta, joka on vain yksityisoikeuden osa


Julkisoikeus:
Julkisoikeus tarkoittaa sitä oikeusjärjestyksen osaa, jonka tarkoituksena on säädellä julkisen vallan käyttöä. Julkisoikeuden osa-alueita ovat hallinto-oikeus, rikosoikeus, prosessioikeus, valtiosääntöoikeus ja vero-oikeus. Hallinto-oikeus voidaan edelleen jakaa yleishallinto-oikeuteen ja erityishallinto-oikeuteen.


Yksityisoikeutta ja julkisoikeutta erottaa useampi tekijä. Julkisoikeus sääntelee oikeussuhteita, joissa yhtenä osapuolena on julkisyhteisö. Yksityisoikeuden lähtökohtana on yksityisten etujen kunnioittaminen yhteisten etujen sijaan.

Yksityisoikeus: 8. Pohdiskele kurssikaverin kanssa seuraavaa tapausta. Haluttaessa voi miettiä asioita yksinkin.


Kalle on 17-vuotias amislainen. Hänen vanhempansa ovat eronneet, ja hän asuu äitinsä luona.
Oltuaan kesän töissä Kalle osti 3000 euroamaksavan skootterin.
Kallen isän mielestä Kalle ei olisi saanut käyttää rahoja näin, vaan hänen olisi tullut säästää rahat talvea varten.
Myös Kalle alkoi katua kauppojaan. Kallen isä vaati myyjää purkamaan kaupan.
Mitä oikeudellisia seikkoja tulee ottaa huomioon arvioitaessa Kallen isän vaatimuksia.



1. Kalle asuu äitinsä luona joka on hänen laillinen huoltaja joten kallen isän pitää myös pohtia asiaa hänenkin kannalta.¨
2.Kannattaa miettiä että onko skootteria käytetty ja voiko sitä edes palauttaa kauppaan.
3.Kallen isä ei päätä miten kalle käyttää rahansa vaan se on hänen oma päätöksensä koska hän on ne tienannytkin

Tässä on lopuksi tehtävän kuva

torstai 12. huhtikuuta 2012

Turvallisuuden käsitekartta

Ohessa turvallisuuden käsitekartta. Otimme esimerkkejä erilaisista turvallisuuden alilajeista



Turvallisuus ylipäätänsä 12.04.2012

Mitä on turvallisuus?

Turvallisuus tarkoittaa vaarojen ja uhkien (riskin) poissaoloa
, kuin myös psykologista kokemusta niiden poissaolosta. Turvallisuus esiintyy siis ilmiönä kaikkialla, missä esiintyy jonkinlaista vaaraa. Maailman monimutkaistuessa, verkottuessa myös turvallisuus saa uusia piirteitä. Turvallisuus on (usein) absoluuttisesti mahdotonta, joten turvallisuus on suhteellinen määre. Turvallisuus koskee kaikkia ihmisiä ja miten he sen kokevat. Turvallisuuden tunne voidaan saavuttaa monella tavalla. esimerkiksi. käymällä itsepuolustuskursseja tai harrastamalla itsepuolustus lajeja.

Turvallisuuden ilmeneminen työpaikalla, vapaa-ajalla tai kotona.

Turvallisuus ilmenee ainakin omalla työpaikalla sillälailla että liikkeessä pyörii useasti vartija joka pitää huolen että häiritsevät asiakkaat eivät tee mitään pahaa. Vartija seuraa jatkuvasti videokameroista kaupan aluetta ja pitää huolen että putiikki pysyy pystyssä. Jos vartijaa ei ole niin sitten turvaudutaan myymälän henkilöstöön.
Kotona turvallisuus hoituu niin että pidetään ulko-ovi visusti lukossa niin ei tule yöllä ylimääräisiä vieraita ja perheen pienimmille luo turvan tunnetta joko äiti tai sisarukset. Vapaa-ajalla turvallisuuden joutuu hoitamaan itse jos pyörii yksin tai sitten kavereitten keskuudessa kukaan ei jää yksin niin on turvallista myös hengailla.
Olen myös harrastanut itsepuolustuslajeja. Kaiken aikaa päivystävä palolaitos ja poliisi luo turvallisuuden tunnetta.



Miten turvallisuuden puute ilmenee yhteiskunnassa?

Yhteiskunnassa turvallisuuden puutetta on ja sitä on melkein mahdoton saada loppumaan. Aina tapahtuu jossakin päin suomea jonkin näköistä pahantekoa ja yleensä poliisit ovat jo silloin myöhässä. Turvallisuutta voisi lisätä poliisivoimilla ja kovemmilla tuomioilla rikoksia tekeville. Myöskään ei pitäisi päästää rikollisia niin helposti vapaaksi.

Mitkä tekijät uhkaavat turvallisuutta?

Turvallisuutta uhkaavat rikolliset, juopot yms. Myös ulkomaalaiset ja kaiken näköinen sodankäynti uhkaavat suomen turvallisuutta. Sitä ei voi koskaan tietää jos tuleekin jostain sota. Liikenteessa rattijuopot ja kaistapäiset kuskit uhkaa turvallisuutta.

Tilanteet jossa olen kokenut oman turvallisuuteni uhatuksi.

Minulla ei ole hirveästi omakohtaisia kokemuksia että olisin tullut uhatuksi mutta muutamia tapauksia on missä joku on tullut soittamaan suutaan ja uhkaamaan jonkin näköisellä turpaanvedolla. Niistä on yleensä selvitty puhumalla tai unohtamalla asia.

Oman turvallisuuden parantaminen.

Turvallisuutta voi parantaa monella tapaa. Käyt itsepuolustus kursseja tai lajeja joista on hyötyä itsepuolustus tilanteissa. Voit opetella sammuttamaan tulipaloja. Ja myös sekin on tärkeää että havaitsee tarpeeksi ajoissa vaaratilanteen jos sellanen on. Laitat puhelimeesi hätänumeron valmiiksi. Vältät turhia komplikaatioita muiden ihmisten kanssa jottai ei tulisi riitaa asiasta. Alkoholin vaikutuksen alla tulee useasti riitoja joten kannattaa miettiä että miten juot ja missä.

Turvallisen työympäristön vaikutukset.

Jos on turvallinen työpaikka niin kaikki työntekijät pystyvät tekemään töitä rauhassa eikä heidän tarvitse miettiä että olisivatko he uhattuina jollakin tavalla. Yrityksen toiminta pyörii paremmin kun kaikki pystyvät keskittymään omaan duuniinsa.












torstai 5. huhtikuuta 2012

Turvallisuus tai turva-yhdyssanat

Tehtävänä oli miettiä sanoja, joissa esiintyy turvallisuus tai turva. Minulle tuli mieleen seuraavia asioita:

Sosiaaliturva, Työturvallisuus, Turvakysymys, Tietoturva, Turvallisuusriski, Turvallisuusvarusteet, Turvallisuussyy, Turvamies, Turvapaikka, Turvahenkilö, Turvasana, Turva-ala, Turvapalvelut, ulkoinen turvallisuus, fyysinen turvallisuus, henkinen turvallisuus, turvallisuusohje, turvallisuuskäsky, sisäinen turvallisuus, palkkaturva, kouluturvallisuus.

Oheisista asioista huomaan sen, että kaikkiin noihin asioihin liittyy jollain tapaa jonkinlainen uhka (riski), joka tai jota pyritään vähentämään.

Ohessa Kuvia



Maslow´n tarvehierarkia

Tänään käsiteltiin tarvehierarkiaa, ohessa se kuvana. Turvallisuuden tarve on ihmisen perustarpeita. Siihen liittyy henkilökohtainen koskemattomuus, toimeentuloa, aineellinen hyvinvointi, terveys

Bloggaamisen periaatteet 5.4

Blogiin kirjoitetaan täydellisiä lauseita. Lauseet ovat suhteellisen lyhyitä

Kappaleet erotetaan toisistaan tyhjillä riveillä. Tekstin sekaan voi laittaa kuvia, videoita, linkkejä ja muuta multimedia aineistoa

Tässä linkki wikipediaan Turvallisuutta käsittelevään artikkeliin.